Roelof Hemmen over presenteren

Roelof Hemmen over presenteren: “Weg met de flauwekul!”

Ik heb 23 jaar voor RTL Nieuws gewerkt, als verslaggever, en als anchor van het Half Acht Nieuws. Ik ben ook al vijftien jaar dagvoorzitter. Ik heb verslag gedaan van oorlogen, politieke drama’s en menselijke drama’s. Ik heb voor zalen met duizend man gestaan en voor groepen van dertig. En als ik terugkijk, dan is mijn grootste prestatie dat ik geleerd heb om te presenteren alsof we samen aan een tafel zitten.

Ik denk althans dat het me is gelukt. Ik ben de flauwekul kwijtgeraakt onderweg. De dikdoenerigheid, die onzekerheid moet verbloemen. De dingen belangrijker maken dan ze zijn. De omhaal van woorden, omdat je niet weet wat je wilt zeggen. De ingestudeerde gelaatsuitdrukkingen. Het geklungel met je handen. Je stem zo laag mogelijk laten klinken: mannelijk, autoriteit.

Ik heb het allemaal gedaan, te lang, vrees ik. En daarmee heb ik veel kansen laten liggen. Kansen om echt contact te maken. Want het probleem van zo presenteren is dat je boodschap niet binnenkomt. Je weet precies wat ik bedoel. Toch? Je gaat zitten letten op al die maniertjes, waardoor je aandacht langzaam wegglijdt van wat de spreker te vertellen heeft.

Ik zie het vaak gebeuren, en elke keer vind ik het doodzonde. Hoe vaak heb je de kans om zoveel mensen tegelijk je verhaal te vertellen?

Het kan anders, en ik weet eindelijk hoe. En dat breng ik onder andere in praktijk bij MessageLab.

Het zit in hoe je je stem gebruikt, hoe je kijkt, hoe je beweegt. Het moet zijn alsof je presentatie je geen enkele moeite kost. Alsof we tegenover elkaar aan tafel zitten.

De sleutel is: oprechtheid. Oprechtheid in wát je zegt, maar vooral in wat je laat zien. Als je wilt dat ik naar je luister, moet ik het gevoel hebben dat je meent wat je zegt. Als je wilt dat ik ontvankelijk ben voor wat je zegt, moet jij je ook voor mij openstellen. Als je me aankijkt, wil ik dat je écht kijkt. Als je me wat vraagt, moet je ook benieuwd zijn naar het antwoord. Ik wil voelen dat je me belangrijk vindt, dat je me serieus neemt. Ik wil dat we het samen leuk hebben. Ja, inderdaad, een beetje als in een relatie.

Presenteren gaat niet alleen over leren, maar ook – en misschien nog wel meer – over áfleren. Namelijk: de flauwekul. Want die staat in de weg.

Je presentatie moet synchroon zijn met je persoonlijkheid. Maar dan wel met de aardigste en meest vertrouwenwekkende kanten van je persoonlijkheid. Kortom, de beste versie van jezelf. Daar ga ik graag mee aan tafel.

Roelof Hemmen is presentator bij BNR Nieuwsradio, dagvoorzitter en presentatiecoach bij MessageLab.