Apps die afrekenen met je presentatieangst

Apps die afrekenen met je presentatieangst

Voor veel mensen is het geven van een presentatie een nachtmerrie. Tik op Google ‘presentatie- of spreekangst’ in en dan blijkt dat spreken in het openbaar behoort tot de grootste persoonlijke angsten van mensen. En toch wordt dat steeds vaker van managers gevraagd. Prachtig als de CEO – na flink oefenen en een paar presentatietrainingen – in staat is om de nieuwe strategie helder uiteen te zetten. Waarbij hij op de achtergrond hulp krijgt van een gelikte presentatie. Maar dan moet jij als middelmanager datzelfde verhaal aan je eigen collega’s doorvertellen. Met flair, vol vertrouwen, slimme pauzes, de juiste toonhoogte, een tempoversnelling op z’n tijd en met weloverwogen handgebaren. En natuurlijk zonder uh’s, ah’s, ehm’s en absoluuts.

Sommigen zijn nog liever Tom Cruise die het hoogste gebouw ter wereld beklimt dan dat ze een presentatie houden voor hun eigen troepen. Gelukkig zijn er tal van apps op de markt, vaak gratis, die helpen af te rekenen met al die presentatiedrempels. Eén van die apps is Orai. Deze app is ontwikkeld door twee bright guys van Drexel University in Philidelphia en helpt je bij het ontwikkelen van de perfecte ‘King’s Speech’.

Door je tal van oefeningen te laten doen – nu alleen nog in het Engels –, analyseert Orai of je veel stopwoorden gebruikt, je stem de juiste buigingen vertoont en of je tempo gevarieerd is. Te snel is natuurlijk niet goed, maar te langzaam is saai. Zo wordt goed presenteren je op een presenteerblaadje aangereikt. Al zou je niets te melden hebben, dan nog laat je je gehoor aan je lippen hangen. Gewoon vanwege je fantastische presentatievaardigheden.

Wat apps als Orai en Ummo, maar ook Prompster Pro – autocue op je mobile – je nog niet bieden, is commentaar op je visuele presentatie. Ondersteunen je handen en armgebaren je betoog. Leidt dat fleurige pochetje niet enorm af. En glimlach je zo nu en dan ook vriendelijk naar de mensen die je gehoor vormen. Want glimlachen tijdens een presentatie veronderstelt dat je een intelligent verhaal vertelt dat de moeite van het beluisteren meer dan waard is.

Wie niet alleen een strakke vocale presentatie wil houden, maar ook wil worden gewezen op zijn non-verbale communicatie, die is toch aangewezen op mensen van vlees en bloed. Gelukkig maar, anders zaten we bij MessageLab zonder werk.

Hans Ekhart, trainer bij MessageLab